Bojovník proti migraci Matteo Salvini je z kola ven. Dvě italské strany se dohodly na koalici, aby zabránily předčasným volbám...

Vůdce boje s africkými migranty padl. Italové vyhodili šéfa italské Ligy Mattea Salviniho z vlády. Italské formace Hnutí pěti hvězd (M5S) a Demokratická strana (PD) se dohodly na utvoření koaliční vlády, aby zabránily předčasným volbám v Itálii. V čele kabinetu má stát dosavadní nestranický premiér Giuseppe Conte.

Hnutí pěti hvězd a PD byly v předchozím volebním období politickými rivaly. Mnozí členové M5S považují Demokratickou stranu stále za symbol zkorumpovaného establishmentu. PD vládla zemi do loňského května.

Strany mají v obou komorách parlamentu většinu, a proto se dohodly, aby zabránily předčasným volbám. Ty by podle průzkumů vyhrála právě Salviniho Liga.

Se stranou Liga vládlo M5S od loňského června, letos v srpnu se ale jejich koalice rozpadla kvůli názorovým neshodám a snaze Salviniho vytěžit z narůstající popularity své strany v předčasných volbách.

Salvini proto podal 9. srpna do Senátu návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování o něm se ale na pořad jednání nedostalo. Conte minulý týden sám podal demisi a prezident ho pověřil dočasným vedením kabinetu.

Šéf M5S Luigi di Maio uvedl, že Conte je „zárukou“ prosazování politik, na nichž se shodly obě strany nové koalice. Dodal, že levice a pravice jsou „zastaralé“ kategorie a že jeho strana je „postideologická“.

(pel)