Ceny nemovitostí v Česku jsou v současné době na vrcholu. Mimo Prahu vzrostly o 43 procent, v Praze pak dokonce o 55 procent.

Ceny nemovitostí v Česku dosáhly maxima za poslední 4 roky. Mimo Prahu tento růst činil 43 procent, v Praze pak dokonce 55 procent. Podle analytiků lze očekávat pokles, nebude však nijak výrazný. Záviset to bude na ekonomice, situaci na trhu práce, dynamice příjmu obyvatel a dalších faktorech. 

Vyplynulo to ze studie zveřejněné Českou bankovní asociací (ČBA).

Podle autora studie Tomáše Somogyi zažívá Česká republika již třetí vlnu intenzivního zdražování cen nemovitostí ve své historii.

Ta první podle něj proběhla před vstupem Česka do Evropské unie v letech 2000 až 2004 a mohlo za něj očekávané zhodnocení rezidenčních nemovitostí. Ceny bytů v tomto období podle studie vzrostly o 86 procent v mimopražských regionech a v hlavním městě zhruba o tři čtvrtiny.

Druhá vlna z roku 2006 až 2008 byla podpořena dostupnějším úvěrovým financováním, růstem mezd a dobrou situací na trhu práce. Nabídkové ceny bytů mimo Prahu vzrostly o 64 procent, v Praze o 56 procent.

V současnosti jsme podle autora v situaci, kdy masivní nedostatek volných bytů, velmi nízký počet vydaných stavebních povolení, nízké úrokové sazby a omezená výstavba způsobily růst cen bytů. Mimo Prahu tento růst činil 43 procent, v Praze pak dokonce 55 procent.

Během následujícího roku by podle analytiků mělo přijít mírné zlevnění. Nečekají však dramatický pokles cen.

Češi už teď na byt musí šetřit nejdéle v Evropě, v průměru přes 11 let. Naopak nejsnadněji na vlastní bydlení dosáhnou Portugalci a Belgičané. Přitom ceny bytů jsou v Belgii srovnatelné s těmi v Česku.

Podle studie lze předpokládat, že v následujících letech se bude v Česku zvyšovat podíl nájemního bydlení, který je v současnosti jeden z nejnižších v Evropě.

(pel)