Piráti podali na premiéra Andreje Babiše (ANO) správní žalobu. Požadují, aby zveřejnil utajovaný Národní plán investic...

Piráti ženou premiéra Andreje Babiše (ANO) před soud. Požadují, aby předseda vlády zveřejnil utajovaný Národní investiční plán ČR, v rámci kterého plánuje Babiš přerozdělit až 3,5 bilionu korun. Babiš se přitom plánem chlubil ve sněmovně už loni v listopadu s tím, že jej hodlá již brzy zveřejnit.

Správní žalobu podal na Babiše předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek podal správní žalobu.

„Pro odepření informace není zákonný důvod, protože jejímu poskytnutí nebrání ani zákony upravující mlčenlivost, ani zákaz zveřejnění ve smyslu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, podle kterého byla žádost podána,“ uvedl Michálek.

Podle něj nejsou ani věrohodná slova o tom, že plán ještě není hotový. Babiše proto žádá o zveřejnění materiálu prostřednictvím jednacího řádu Sněmovny.

Neuspěl ani šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který se od Babiše dozvěděl, že vláda plán nezveřejní.

Babiš už dříve informoval, že Národní investiční plán zahrnuje přes 17 tisíc projektů za celkových 3,45 bilionu korun s výhledem na roky 2019 až 2030.

Toto období je rozděleno na dvě části. V první do roku 2022 mají být do programu zahrnuty projekty za 1,226 bilionu korun.

Plán údajně vznikl na základě krajských výjezdů menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů.

Babiš tehdy také slíbil, že plán hodlá zveřejnit, to se ale nestalo. Premiér pak v dubnu při interpelacích ve sněmovně, kdy se ho poslanci na plán ptali, uvedl, že jde o „jeho nápad a nikomu ho nedá”.

„Pokud se pan premiér chlubí takto významným dokumentem o investicích, které budou prováděny z peněz daňových poplatníků, mají lidé právo znát jeho obsah,“ zdůvodnil postup Pirátů Michálek.

(pel)