Evropská unie zatím letos proplatila Česku jen 30 procent určených dotací, celkem 186,2 miliardy korun.

Evropská unie vyplatila České republice letos do konce července 186,2 miliardy korun z celkově přidělených 611,5 miliardy korun. Částka dělá pouze 30,4 procenta dotací určených na programové období 2014 až 2020. Smluvně zajištěno má Česko 443,3 miliardy korun, tedy 72,5 procenta. 

Údaje zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Česko od začátku letošního roku vyčerpalo 40,6 miliardy korun, proti stejnému období roku 2018 je to o 70 procent více.

Za celý loňský rok Brusel proplatil Česku 80,5 miliardy korun.

Letos by podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) chtěla ČR vyčerpat asi 90 miliard korun a čerpání by mělo být rovnoměrnější než loni.

Podle údajů Evropské komise je Česko v porovnání s ostatními zeměmi v čerpání dotací stále podprůměrné. Hůře je na tom šest států, Malta, Rumunsko, Slovensko, Itálie, Španělsko a Chorvatsko.

MMR porovnává proplacené i smluvně zajištěné dotace s celkově přiděleným objemem bez takzvané výkonnostní rezervy. Ta se podle směnného kurzu pohybovala kolem 36 miliard korun, činila 6 procent přidělené částky. V případě neplnění některých cílů ji komise mohla Česku odebrat.

V červenci rozhodla, že Česko o tyto peníze nepřijde, proto nemá smysl brát tuto rezervu v úvahu. MMR chce změnit způsob výpočtu od příštího roku.

Česko zůstává čistým příjemcem unijních dotací. V letošním prvním pololetí obdrželo ze společného rozpočtu skoro 54 miliard korun, do Bruselu odvedlo necelých 30.

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 ČR zaplatila do rozpočtu EU bezmála 600 miliard korun, získala z něj však o 766 miliard korun více, tedy přes 1,36 bilionu korun. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu.

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.