K Evropě míří další loď se stovkami afrických uprchlíků.

Do Evropy pluje další loď plná uprchlíků. Italský ministr vnitra Matteo Salvini však ihned zakročil a podepsal dekret, kterým zakázal lodi Eleonore se stovkou afrických migrantů na palubě vstup do italských teritoriálních vod. Posádka plavidla, které provozuje německá nevládní organizace Lifeline, je nalodila v pondělí u libyjských břehů z potápějícího se člunu. 

Salvini podepsaný dekret odeslal ministrům obrany a dopravy. Ti jsou ale z druhého tábora rozpadlé vládní koalice a po jejím rozpadu začátkem srpna podobný dekret týkající se lodi Open Arms podepsat odmítli.

Šéf italské Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Od nástupu nového kabinetu zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, se snaží Salvini vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení.

Kvůli Salviniho dekretům se řešily případy řady lodí nevládních organizací, které musely s africkými migranty čekat mnoho dnů i týdnů, až se země EU dohodnou na rozdělení běženců.

Naposledy v minulém týdnu takto mohly zakotvit až po dlouhých jednáních některých unijních zemí 2 lodě neziskových organizací.

Loď Ocean Viking, provozovaná organizacemi Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée, vylodila 356 migrantů na Maltě a loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms předala osm desítek běženců úřadům na italském ostrově Lampedusa.

(pel)