Miliardy korun na český sport bude rozdělovat bývalý hokejový brankář Milan Hnilička, který stane v čele nové státní sportovní agentury. Vznik instituce si prosadil premiér Andrej Babiš... (Ilustrační foto)

Miliardy korun včetně dotací na sport v České republice bude rozdělovat bývalý hokejový brankář a poslanec ANO Milan Hnilička. Povede Národní sportovní agenturu, jejíž vznik si prosadil premiér Andrej Babiš (ANO). Rozhodla o tom vláda. 

Národní sportovní agentura funguje od 1. srpna 2019 a postupně od ministerstva školství přebere agendu státní politiky ve sportu.

Vznik instituce dlouhodobě prosazoval premiér Babiš, který navíc jmenoval Hniličku v březnu 2018 vládním zmocněncem pro sport.

Nakonec ji vládní koalice prosadila s pomocí komunistů a lidovců, i přes veto Senátu.

Předsedu agentury jmenuje podle zákona vláda na návrh premiéra, mezi požadavky patří nejméně pětileté zkušenosti v řídicí funkci ve sportu.

Bude mít stejný plat jako ministr, na rozdíl od požadavků na jiné představitele centrálních úřadů může být členem parlamentu.

Podle kritiků to může být v rozporu se zákonem o střetu zájmů a služebním zákonem.

Hnilička byl iniciátorem novely, podle odpůrců si zákon napsal sám pro sebe a bude mít rozsáhlé a nekontrolované pravomoci. Bývalý hokejista tuto kritiku v minulosti odmítl.

Hlavním úkolem agentury, která by měla mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství, je podle návrhu vytvoření nového systému státní podpory sportu.

Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno 7 miliard korun, což je o 1,5 miliardy korun víc než loni.

(pel)