Daně půjdou v Česku platit online z pohodlí domova. Vláda schválila novelu daňového řádu.

Placení daní čeká v Česku revoluce. Lidé tak budou moci daně platit jednoduše online přes internet pomocí portálu. Vláda schválila jeho zřízení. Novela dále zahrnuje částečné vracení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh, zjednodušení kontrolních postupů, snížení daňových pokut a úroků. 

„Mojí prioritou číslo jedna je spuštění online finančního úřadu, aby každý mohl vyřešit své daňové záležitosti rychle a pohodlně přes internet. Nečekám, že díky němu hned lidé začnou rádi platit daně, ale chceme jim alespoň tuto povinnost co nejvíce usnadnit,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministerstvo financí v předloze rovněž navrhlo, aby si fyzické osoby mohly změnit daňové identifikační číslo (DIČ) tak, aby místo rodného čísla obsahovalo náhodná čísla přidělená finančním úřadem.

Dále novela umožňuje při vymáhání zajišťovacích příkazů využít nejen exekuci, která může fungování firmy ohrozit, ale i prohlášení o majetku nebo zástavní právo. V případě prohlášení o majetku pode materiálu nebude ochromena činnost firmy proto, že by neměla přístup ke svým penězům.

Resort chce lidi dále motivovat k využití elektronické komunikace s finančním úřadem.

Portál bude nově například nabízet možnost předvyplnění daňového přiznání údaji, jimiž finanční úřad disponuje z dřívějších daňových řízení, bude poskytovat další informace o historii poplatníka a současně rozšíří možnost podání daňových přiznání prostřednictvím internetu.

Daňoví odborníci v rámci novely vítají především změnu ohledně nadměrných odpočtů u DPH a snížení úroků z prodlení. Naopak za problematické považují možnost zahájit daňovou kontrolu korespondenčně nebo zrušení pětidenní lhůty na podání daňového přiznání bez sankce.

Ministerstvo počítá s tím, že první verzi portálu MOJE daně, přes který by bylo možné vyřizovat online daňové záležitosti s finančním úřadem, spustí v prosinci 2020. Účinnost zákona odhaduje MF na květen nebo červen příštího roku.

(pel)