Česko pošle 62 milionů korun na pomoc s uprchlíky.

Česká republika pošle celkem 62 milionů korun na pomoc zemím s uprchlíky. Celkem 57 milionů korun zamíří v rámci programu Pomoc na místě do Libye, Nigeru a Jordánska. Peníze tam jsou vyčleněny na prevenci nelegální migrace a na ochranu uprchlíků. Dalších 5 milionů pak pošle vnitro do Mauritánie, kde budou použity jako součást humanitárního programu Medevac.

„Pro nás je důležité pomáhat na místě. Je to nejúčinnější způsob, jak proti migraci bojovat. Zajištění fungující infrastruktury, zdravotní péče či podpora vzdělávání je jednou z věcí, která může pomoci zabránit tomu, aby uprchlíci mířili dál do Evropy,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zhoršující se bezpečnostní situace v Libyi má podle vnitra negativní dopad na migrační situaci v centrálním Středomoří. Úřad tam proto na řešení situace pošle 25 milionů korun.

Totožná částka poputuje do Nigeru, do kterého se valí mnoho běženců.

Dalších 7 milionů korun má pomoci syrským sirotkům v Jordánku.

Vláda schválila také projekt na zlepšení zdravotní péče v uprchlickém táboře Mbera v Mauretánii. V rámci programu Medevac do země zamíří 5 milionů korun.

Celkový rozpočet programu Pomoc na místě činí pro letošní rok 150 milionů korun. Peníze vnitro poskytuje buď přímo, nebo prostřednictvím vlád států EU či mezinárodních organizací.

Resort už v minulých měsících finančně podpořilo Severní Makedonii a státy severní Afriky.

(pel)