Severní Korea otestovala další zbraň, tentokrát supervelký vícenásobný raketomet.

KLDR otestovala další zbraň, tentokrát šlo o „supervelký vícenásobný raketomet“. Na test osobně dohlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un. Rakety byly vypuštěné z velkých tubusů namontovaných na zadní straně osmikolového vozidla. 

Jedná se o nejméně čtvrtý raketový systém, který Severní Korea ukázala od neúspěšného únorového summitu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Jihokorejská armáda v sobotu oznámila, že Severní Korea ze svého východního pobřeží vypálila do moře „dva neidentifikované projektily“, zřejmě rakety krátkého doletu.

Rakety podle ní byly odpáleny z okolí severokorejské základny Sondok východním směrem, překonaly vzdálenost asi 380 kilometrů, dosáhly výšky 97 kilometrů a nakonec spadly do moře.

Severokorejská agentura také uvedla, že Severní Korea „nikdy nevymění strategickou bezpečnost země za úlevu na sankcích“.

Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy.

Pchjongjang by zase rád viděl postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

(pel)