EU nedostane od Velké Británie slíbených 1,1 bilionu korun vyrovnání, pokud bude brexit bez dohody.

Londýn nezaplatí Bruselu stanovených 39 miliard liber (1,1 bilionu korun) v rámci vyrovnání, pokud Evropská unie nebude souhlasit se změnami dohody o odchodu Velké Británie a dojde tedy k tzv. tvrdému brexitu. Britský premiér Boris Johnson to plánuje sdělit představitelům Evropské unie.

V případě, že situace dospěje k odchodu z EU bez dohody, chce Johnson v rámci zaplatit o 30 miliard liber méně, než stanovuje předběžná dohoda o rozchodu. Místo stanovených 39 miliard liber (1,1 bilionu Kč) zaplatí pouze 9 miliard liber.

Johnsonův postoj podle serveru vychází z analýzy jeho právníků. Podle ní by v případě scénáře brexitu bez dohody měla částka činit jen zmíněnou sumu, protože s přechodným obdobím nebudou spojeny žádné náklady.

Britský server MailOnline napsal, že Johnson to sdělí lídrům EU, s nimiž se sejde na summitu G7 ve francouzském Biarritzu. Server píše, že částka nemusí být ani 9, ale jenom 7 miliard liber.

Jednání na summitu  

Johnson po schůzce na summitu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem prohlásil, že šance na odchod Británie z Evropské unie s dohodou se zvýšila.

Americký prezident Donald Trump by rád po brexitu uzavřel „opravdu velkou“ dohodu mezi oběma zeměmi a že ji také bude možné uzavřít „velmi rychle“.

Summit pokračoval jednáním všech lídrů zemí G7, ke kterým se připojili prezidenti Egypta, Senegalu, Burkiny Faso a Rwandy a později i vedoucí představitelé Indie, Austrálie a Chile. Pokračují také demonstrace odpůrců akce.

(pel)