Odpůrci globalizace, ekologičtí aktivisté nebo žluté vesty protestovaly ve Francii proti summitu G7.

Tisíce lidí protestovaly ve Francii proti summitu nejvyspělejších ekonomik G7, který začne večer v jihofrancouzském městě Biarritz. Do ulic městečka Hendaye blízko hranice vyrazili odpůrci globalizace, ekologičtí aktivisté i desítky příznivců francouzského protivládního hnutí tzv. žluté vesty. 

Nepokoje vypukly už v pátek večer v městě Urrugne jižně od Biarritzu. Skupina 100 až 200 lidí se tam snažila obsadit kruhový objezd u dálnice A63, avšak překazila jim to policie.

Demonstranti na policisty házeli i různé předměty a kameny, ti odpověděli slzným plynem a gumovými projektily.

Další manifestace se konala v sobotu ve městě Hendaye na francouzsko-španělské hranici. Trasa protestního pochodu vedla do španělského Irunu.

Na demonstraci se sešli  zástupci nejrůznějších hnutí – antiglobalisté, ekologičtí aktivisté i lidé nespokojení s vládou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Šéfové států a vlád zemí G7 včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa či německé kancléřky Angely Merkelové se nejprve setkají na neformální večeři. Poprvé se ve své funkci vrcholné schůzky G7 zúčastní i nový předseda britské vlády Boris Johnson.

Na pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona dorazí na summit  i prezidenti Chile a Jihoafrické republiky a premiéři Indie a Austrálie, jejichž země členy G7 nejsou.

Celkem na bezpečnost a pořádek během summitu dohlíží přes 13 tisíc policistů a četníků.

(pel)