Migranti jsou moc vybíraví a v EU o azyl žádat nemají, tvrdí zástupci OSN.

Migranti jsou moc vybíraví, ve které zemi požádají v Evropské unii o azyl. Podle OSN to je nepřípustné, protože by se uprchlíci měli snažit získat azyl už v bezpečných sousedních státech a ne plout do Evropy.

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

Uvedl to mluvčí úřadu OSN pro uprchlíky Charlie Yaxley, který působí u Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podpořil tak názor kolegy vyslance Vincenta Cochetela.

Podle Yaxleyho přibývá běženců, kteří chtějí žádat o azyl pouze v Evropě.

„Lidé mají žádat o azyl na území, kde jsou. Nemůžete pozdržet vaši žádost v naději, že jinde dostanete lepší nabídku,“ uvedl.

Žadatelé o azyl podle něj nemají na výběr, kde žádat. Azylový systém existující od Úmluvy o uprchlících z roku 1951 totiž vyžaduje, aby se uprchlík o azyl ucházel v zemi, v níž se nachází.

Odborníci ale Yaxleyho interpretaci odmítli a označili za spornou.

„Podle mezinárodního práva není nikdo povinen zažádat o azyl v první zemi příjezdu nebo tranzitu. Cochetelova politická prohlášení protiřečí základním principům, na kterých UNHCR vznikla. Hodí se více pro (italského ministra vnitra) Salviniho a (další) krajně pravicové politiky,“ řeekl Omer Shatz z Pařížského institutu politických věd.

A stejný názor zastává Adel-Naim Reyhani z vídeňského Ludwig Boltzmannova institutu lidských práv nebo James Hathaway z americké Michigan Law School.

(pel)