Vláda se chystá umožnit, aby se od září kvóta pro příjem kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny zvyšovala až na 40 tisíc pracovníků.

Tuzemskou ekonomiku bude zachraňovat dvakrát více Ukrajinců než dosud. Vláda se chystá umožnit, aby se od září kvóta pro příjem kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny zvyšovala až na 40 tisíc pracovníků z nynějších necelých 20 tisíc. 

Počet projektů a režimů na zaměstnávání cizinců v českých firmách se sníží na polovinu. Oznámil to prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Zároveň se sjednotí podmínky pro zařazování pracovníků i zaměstnavatelů do programu.

Zatímco ministerstvo průmyslu a obchodu bude vyřizovat žádosti zaměstnavatelů jen o vysoce kvalifikované zaměstnance nebo vědecké pracovníky, komora bude firmám pomáhat se všemi ostatními žádostmi o zaměstnance.

V transformovaném Programu kvalifikovaný zaměstnanec bude komora přijímat žádosti firem o pracovníky z Ukrajiny, Černé Hory, Srbska, Filipín, Indie, Kazachstánu, Moldavska a Mongolska. Pro každou zemi vláda stanoví zvláštní roční kvóty.

Tento program neumožní firmám, aby zaměstnávaly nekvalifikované cizince, jako jsou třeba dělníci výkopových prací, uklízečky, doplňovači zboží, doručovatelé balíků nebo pomocné síly ve stavebnictví či v kuchyni.

Od září bude postupně zvyšována kvóta pro příjem pracovníků z Ukrajiny až na 40 tisíc ročně. Doposud to bylo 19 600 pracovníků.

Navýšení kvót si vyžádá náklady 100 milionů korun ročně. Podle Hospodářské komory se díky daním a odvodům zvýší příjmy státního rozpočtu nejméně stonásobně, tedy o deset miliard korun ročně.

Podle Dlouhého však ani nové kvóta neuspokojí poptávku zaměstnavatelů po pracovnících. Aktuálně prý zaměstnavatelům chybí až 500 tisíc pracovníků. (sfr)