Německo se bojí jaderné nehody v Česku, nakoupí proto jódové tablety za 217 milionů korun.

Německo nakoupí 190 milionů jódových tablet za 8,4 milionu eur (217 milionů korun). Bojí se totiž vážné jaderné nehody v Česku a dalších okolních zemích. Spolková republika má v plánu odstavit poslední jaderné bloky v roce 2022. Jódové tablety mají v případě zvýšené radiace chránit před rakovinou štítné žlázy.

Množství tablet je čtyřikrát vyšší než současné německé zásoby.

Úřad tak učinil i na základě doporučení odborníků po jaderné nehodě v japonské Fukušimě.

Ta počítají i s tím, že v případě vážné jaderné nehody by ve více než osmdesátimilionovém Německu jódové tablety dostávali mladiství, děti a také těhotné matky na celém území země.

Podle odborníků hlavní nebezpečí nevychází z Německa. Při uzavírání německých jaderných elektráren sice může dojít k menším nehodám, ale radiace se při nich podle šéfa Komise pro ochranu před zářením Wolfganga  Müllera ve větším neuvolní.

Hlavní riziko vidí z jaderných elektráren v zahraničí.

„Myslete na Belgii, Francii, Švýcarsko, Česko, Švédsko. Když se tam něco stane, musíme samozřejmě německé obyvatelstvo chránit,“ uvedl Müller.

Podobně před dvěma lety argumentovaly i západoněmecké Cáchy, které kvůli pochybám o stavu belgického jaderného reaktoru u města Tihange preventivně rozdávaly jódové tablety všem obyvatelům mladším 45 let.

(pel)