Drama kolem afrických migrantů na lodi Open Arms. Běženci si stěžují a drželi protestní hladovku.

Migranti na lodi nevládní organizace Proactiva Open Arms jsou už naštvaní, že nemohou přistát v Evropě. Nevládka proto vyzvala úřady, aby otevřely přístav pro její loď se 147 africkými migranty. Soud v Římě rozhodl, že by loď vzhledem k „mimořádně závažnosti“ situace měla být vpuštěna do italských vod.

Open Arms čekala v mezinárodních vodách asi 50 kilometrů od italského ostrova Lampedusa a držela se mimo italské vody kvůli zákazu italské vlády pro plavidla nevládních organizací s migranty.

Na palubě této lodi roste napětí, protože většina převážených migrantů je na moři už dva týdny. Někteří z nich dokonce tento týden drželi protestní hladovku, prozradil šéf Proactiva Open Arms Óscar Camps.

„Evropo, nikdo tě nezbaví hanby za to, že jsi nechala 147 lidí po 13 dní na moři, kam se má jezdit na dovolenou. Nezapomeň, že je tu přes 500 trosečníků, kteří se nemají kde vylodit a dnes přijde bouře,“ napsali zástupci organizace Proactiva Open Arms.

Připomněli tím, že na moři mezi Libyí, Maltou a ostrovem Lampedusa čeká na otevření přístavu další humanitární loď Ocean Viking, na jejíž palubě je 356 afrických migrantů, včetně sedmi desítek nezletilých.

Plavidlo nyní podle šéfa nevládky, Campse, zamíří k ostrovu Lampedusa v reakci na verdikt správního soudu v Římě, který uznal její stížnost vůči postoji italských úřadů.

Rozhodl, že loď by měla dostat povolení vplout do italských vod a také okamžitou pomoc kvůli „nejpotřebnějším ze zachráněných osob“.

Soudní verdikt však výslovně neuvádí, že by lodi mělo být umožněno zakotvit či vylodit migranty.

„Je to další krok kupředu. Možná se budeme moci vylodit dříve, než jsme očekávali,“ prohlásil Camps.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini ale zopakoval, že se bude snažit zakotvení zabránit. Ministerstvo vnitra pak v prohlášení obvinilo posádku Open Arms z toho, že v libyjských a maltský vodách bránila jiným záchranným operacím a „systematicky shromažďovala lidi s politickým cílem dopravit je do Itálie“.

Open Arms nalodila migranty při záchranných operacích z vratkých či potápějících se člunů u Libye. První skupinu běženců zachránila už 1. srpna.

Když nedostala povolení zakotvit v italském či maltském přístavu, požádala o týden později vlády Španělska, Německa a Francie, aby požádaly Brusel o řešení situace. Evropská komise nemůže zahájit jednání o převzetí migrantů, pokud ji o to nepožádá oficiálně některá členská země. To zatím žádná neudělala.

Itálie i Malta začaly uzavírat své přístavy lodím nevládních organizací loni po předchozích velkých migračních vlnách a kvůli neschopnosti EU migrační krizi systematicky řešit. Vylodit nechávají tyto dvě země pouze osoby se zdravotními potížemi či těhotné ženy. (sfr)