Meziroční růst HDP na Slovensku ve druhém čtvrtletí letošního roku zpomalil na 1,9 procenta.

Slovenská ekonomika dramaticky zpomalila. Meziroční růst HDP na Slovensku ve druhém čtvrtletí letošního roku zpomalil na 1,9 procenta. V prvním kvartálu přitom slovenská ekonomika meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Mezičtvrtletně se slovenský HDP zvýšil o 0,4 procenta. 

Vyplynulo to z odhadu slovenského statistického úřadu.

V porovnání s předchozím čtvrtletím se HDP Slovenska po sezonním očištění zvýšil o 0,4 procenta. V prvním kvartálu přitom rostl o 0,7 procenta.

Slovensko ve druhém čtvrtletí v tempu hospodářského růstu zaostalo za Českou republikou, kde se HDP mezičtvrtletně zvýšil o 0,6 procenta.

Vývoj slovenské ekonomiky zaostal rovněž za očekáváním analytiků. Ti podle průzkumu agentury Reuters odhadovali mezičtvrtletní růst na 0,7 procenta a meziroční růstu na 3,3 procenta. Statistický úřad údaje o vývoji HDP nekomentoval, konečnou zprávu zveřejní 6. září.

Slovenské ministerstvo financí v červnu snížilo výhled růstu domácí ekonomiky na tento i příští rok. Zhoršení prognózy zdůvodnilo zpomalením hospodářského růstu v eurozóně.

Letos úřad očekává růst HDP o 3,5 procenta proti dřívějšímu odhadu čtyř procent. V příštím roce by se HDP měl zvýšit o 3,4 procenta. (sfr)