Prezidentu Miloši Zemanovi (na fotografii uprostřed mezi hejtmankami) v Česku věří celkem 57 procent lidí.

Prezidentu Miloši Zemanovi v Česku věří celkem 57 procent lidí. Z toho mu však „určitě věří“ jen 21 procent lidí. Mnohem hůře je na tom Babišova vláda ČR. Té věří „určitě“ jen pouhá 4 procenta. V součtu s mírnou důvěrou pak vládě v Česku věří celkem jen 38 % lidí. Valná většina občanů vládě České republiky nedůvěřuje.  

Vyplynulo to z nejnovějšího průzkumu STEM.

Důvěru v prezidenta Zemana vkládají hlavně lidé starší 60 let, mezi kterými se těší důvěře 68 procent dotázaných.

Mezi mladými lidmi ale nyní začala převažovat nedůvěra. Zatímco loni Zemanovi věřilo 53 procent mladých, v letošním roce to je už jen 43 procent lidí mezi 18 a 29 lety.

Prezidentovi častěji důvěřují lidé s nižším vzděláním a starší 60 let. U lidí starších 45 let je důvěra stabilní na 58 procentech a u lidí přes 30 let se snížila z loňských 59 procent na letošních 55 procent. Nedůvěra převážila pouze u mladých lidí.

 

 

Agentura STEM ověřovala také důvěru v další politické úřady. Ministrům v součtu silné i slabší podpory důvěřuje celkem 38 procent obyvatelstva. Většina, tedy 62 procent občanů vládě nedůvěřuje.

Poslancům důvěřuje stejně jako loni 35 procent lidí a senátorům pouze třetina veřejnosti (32 procent).

„Politické instituce tak patří k nejméně důvěryhodným institucím v naší zemi v seznamu institucí, které byly součástí průzkumu,“ uvedl STEM.

„Již v červnu 2018 jsme zaznamenali další pokles a letošní výsledky jsou velmi podobné jako vloni. Míra důvěry veřejnosti v Senát je od roku 2014 nižší než míra důvěry v členy vlády a Poslaneckou sněmovnu,“ dodal STEM.

Z lidí preferujících ANO věří vládě 67 procent lidí a sněmovně 53 procent.

U voličů ČSSD věří vládě 50 procent a sněmovně 40 procent lidí.

Vyrovnaná míra důvěry ve vládu i Sněmovnu je mezi příznivci KSČM, SPD, Pirátů a STAN.

U sympatizantů KDU-ČSL, ODS a TOP 09 je vyšší podíl důvěřujících Sněmovně než vládě.

Průzkum STEM se konal od 14. do 30 června. Zapojilo se do něj 1004 lidí starších 18 let. (sfr)