Uber prodělal 5,2 miliardy dolarů. Foto: Andrew Kelly, Reuters

Americká společnost Uber Technologies prodělala ve druhém kvartálu tohoto roku rekordních 5,2 miliardy dolarů. Propad je z velké části způsoben drahým vstupem na burzu a cenovou válkou v USA.

Ztráta se meziročně vyšplhala z 878 milionů dolarů. Na vině je mimo jiné vstup na akciovou burzu, který firmu stál 3,9 miliard dolarů. Bez vlivu primární veřejné nabídky (IPO) by ztráta činila 1,3 miliardy dolarů. Tyto výsledky byly v souladu s odhady analytiků v průzkumu S&P Global Market Intelligence. Příjmy naopak vzrostly pouze o 14 procent na 3,2 miliardy dolarů namísto očekávaných 3,4 miliardy dolarů.

Uber nejvíce expandoval ve službě rozvozů jídel. Příjmy z této aktivity činily 595 milionů dolarů, což je navýšení o 72 procent. Rozvoj stěžejního sektoru Uberu, alternativní taxislužby, se zpomaluje.

Cenová válka ve Spojených státech se zmírňuje, což by mělo vést ke zlepšení aktuálního finančního stavu Uberu i jeho konkurentů. Generální ředitel Dara Khosrowshahi uvedl, že konkurenční prostředí se začíná racionalizovat a od prvního čtvrtletí se „postupně zlepšuje“. Letošní rok má být investičně na vrcholu a v příštích dvou letech by se podle něho měly ztráty začít snižovat.

Zpomalení růstu příjmů ale vzbuzuje otázky ohledně schopnosti firmy expandovat.

„Ztráty se zvyšují a konkurence je omezená. Co podkopává důvěru investorů a tvrdě dopadá na akcie po této zprávě, je absence jasné cesty k růstu výnosů a snížení nákladů,“ řekl analytik platformy Investing.com Haris Anwar.

(sle)