Milion chvilek pro demokracii chce na výročí srpnové okupace uspořádat další masovou protestní akci. (Ilustrační foto)

Milion chvilek pro demokracii chce na výročí srpnové okupace uspořádat další masovou protestní akci. V den výročí událostí z 21. srpna 1969 plánuje pochod z Václavského náměstí na Hradčanské náměstí. Cílem je vzpomenout na potlačení tehdejších demonstrací, ale také poukázat na současné politické problémy.

Potvrdil to představitel spolku Mikuláš Minář.

Připomenutí roku 1969 se bude 21. srpna konat nejenom v Praze, ale i v dalších městech a obcích.

Na poslední demonstraci, kterou spolek pořádal v červnu na pražské Letné, dorazilo podle odhadů asi čtvrt milionu lidí.

Vzpomínkový pochod se uskuteční ve středu 21. srpna od 18:00. Začne na Václavském náměstí.

Cílem akce je připomenout 50 let staré události, kdy se na první výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy konaly občanské protesty. Rozehnaly je československé bezpečnostní složky.

Zákrok si tehdy vyžádal pět mrtvých a mnoho zraněných.

„Nikdo z pachatelů se ani po revoluci nedostal k soudu. Oběti ani pozůstalí nikdy nebyli odškodněni,“ upozornil Minář.

Tehdejší masové protesty začaly již 19. srpna, lidé při nich vyjadřovali nespokojenost s politikou nového komunistického vedení. Vyvrcholily 21. srpna. O den později přijalo předsednictvo Federálního shromáždění pod vedením Alexandra Dubčeka takzvaný pendrekový zákon, který legalizoval krvavé zásahy proti demonstrantům.

Vedle historických událostí chce kampaň Milion chvilek pro demokracii upozornit i na aktuální politické problémy. Pořadatelé  vyčítají prezidentovi Zemanovi, že prosazuje zájmy Ruska a Číny nebo porušuje ústavu.

Kritizují také podporu vlády od komunistů nebo střet zájmů, ve kterém je podle nich premiér Andrej Babiš (ANO).

„Dnes nám nehrozí násilné potlačení občanských protestů. Hrozí nám však lhostejnost a postupný rozklad demokracie. Chceme dát najevo, že jsme tady a že jsme připraveni demokracii a její instituce bránit,“ uvedl spolek.

Další velkou demonstraci na pražské Letné spolek plánuje na 16. listopadu, tedy den před připomínkou Dne boje za svobodu a demokracii. (sfr)