Nejnovější útok radikálního islámského hnutí Tálibán v afghánském Kábulu si vyžádal nejméně 14 mrtvých a 145 zraněných.

Tálibán rozpoutal teror v afghánském Kábulu. Nejnovější útok radikálního islámského hnutí v afghánském hlavním městě si vyžádal nejméně 14 mrtvých a 145 zraněných. Šlo o sebevražedný pumový útok, jehož terčem byla kábulská policejní stanice.

O počtu obětí informovalo afghánské ministerstvo vnitra.

K útoku se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán.

Nálož byla umístěná v automobilu a sebevražedný útočník ji odpálil, když musel zastavit na kontrolním stanovišti před policejní stanicí. Podle prohlášení Tálibánu bylo terčem útoku policejní náborové středisko.

„Značný počet vojáků a policistů byl zabit nebo zraněn,“ informoval Tálibán.

Násilí v Afghánistánu trvá, i když se Tálibán a USA zřejmě blíží k dohodě o odsunu amerických vojáků ze země výměnou za slib Tálibánu, že se Afghánistán nestane základnou pro přípravu teroristických útoků.

Mírová jednání mezi zástupci Tálibánu a USA pokračují v katarském Dauhá a obě strany v úterý potvrdily, že bylo dosaženo „značného pokroku“.

Letošní červenec se stal v Afghánistánu nejkrvavějším měsícem od května 2017. Podle údajů OSN bylo v zemi zabito nebo zraněno 1500 lidí. Podle expertů jsou stupňující útoky znamením, že Tálibán chce jednat z pozice síly. (sfr)