Bartošovi Piráti žalují na Babiše, že MPO a státní fond PGRLF nadále posílají dotace Agrofertu.

Bartošovi Piráti žalují na Babiše. Stěžují si, že MPO a státní fond PGRLF nadále posílají dotace Agrofertu. Podle Pirátů během posledních dvou měsíců schválilo MPO finanční podporu ve výši 13,5 milionu korun pro společnost z koncernu Agrofert a rovněž PGRLF schválil finanční podporu pro dceřinou společnost Agrofertu. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) podle Pirátů nadále schvalují dotace pro koncern Agrofert.

MPO však na základě návrhu auditu nemůže přijmout plošná opatření, uvedla mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Agrofert podle mluvčího Karla Hanzelky postupuje podle zákona s tím, že k auditní zprávě EK má řadu výhrad.

Dotyčné úřady nepřistoupily ke kroku Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) či Státního fondu životního prostředí (SFŽP), které v návaznosti na předběžné auditní zprávy Evropské komise (EK) o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) finanční podporu pro holding neschvalují.

Premiér Babiš vložil v únoru 2017 skupinu Agrofert do svěřenských fondů kvůli platnosti novely o střetu zájmů.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v červenci oslovil osm úřadů a požádal je, aby stejně jako tehdy SZIF zastavily proplácení dotací Agrofertu.

Nyní uvedli, že „proplácení dotací mělo být dle Pirátů zastaveno zvlášť poté, co byla zveřejněna předběžná auditní zpráva Evropské komise“.

Podle Pirátů během posledních dvou měsíců MPO schválilo finanční podporu ve výši 13,5 milionu korun pro společnost z koncernu Agrofert a rovněž PGRLF schválil finanční podporu pro dceřinou společnost Agrofertu.

Podpora MPO má směřovat do Výzkumného ústavu organických syntéz, u PGRLF jde o smlouvu o podpoře Zemědělské společnosti Třebívlice.

MPO ale tvrdí, že na základě návrhu auditní zprávy nemůže ministerstvo průmyslu a obchodu přijmout plošná opatření ke zjištěním, která se uvádějí v návrhu.

MPO argumentuje tím, že EK sama tvrdí, že návrh obsahuje předběžná zjištění, závěry a doporučení auditorů EK, která se mohou změnit na základě připomínek a dodatečných informací od národních orgánů.

Agrofert tvrdí, že postupuje podle zákona a má, co se týká dotací a veřejných zakázek, stejné podmínky jako ostatní.

SFŽP podle Pirátů nedávno naopak odmítl schválit podporu pro lihovarnický podnik Agrofertu. SZIF už na začátku června oznámil, že Agrofertu nebude proplácet dotace od února 2017.

Podle ředitele SZIF Martina Šebestyána šlo o opatření z důvodu předběžné opatrnosti k auditní zprávě EK. Platební a certifikační orgán a Národní orgán pro koordinaci podle Bartoše nezaujaly jasné stanovisko k proplácení dotací.

Vládní agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest pak Pirátům podle jejich vyjádření potvrdila, že investiční pobídka pro společnost Fatra ve formě slevy na dani v celkové hodnotě 342,75 milionu korun po dobu deseti let byla administrována v březnu 2017, když už platila novela o střetu zájmů.

Agentura ale podle Pirátů odmítá situaci řešit, neboť žádost o pobídku byla předložena v roce 2016.

Babiš je podle návrhu auditní zprávy, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. Babiš v minulosti odmítl možnost, že vracení peněz hrozí. (sfr)