USA uvalila na Čínu dovozová cla na zboží v hodnotě 300 miliard dolarů.

Na zboží z Číny s ročním dovozem dosahujícím 300 miliard dolarů bude ve Spojených státech platit od září 10procentní clo. Jde o důsledek obchodních sporů a následného porušení dohody ze strany Číny. Po oznámení klesla hodnota dolaru a amerických akcií.

Na červnové schůzce se Trump a Si-Ťin-pching dohodli na obnovení dřívějších obchodních rozhovorů, které skončily po květnovém nařčení Číny Spojenými státy. Čína podle Washingtonu poškozuje americké podniky a porušila sliby, které padly v rámci jednání. Spojené státy tak začaly zavádět vyšší clo, jehož hodnota může podle Trumpa nadále růst, a to i přes hranici 25 procent.

Trump se také vyjádřil, že jednání o obchodní dohodě s Čínou nepostupují dostatečně rychle.

„Obchodní rozhovory pokračují, Spojené státy (ale) během nich začnou od 1. září uplatňovat menší dodatečné clo ve výši deseti procent na zbývající zboží a produkty v hodnotě 300 miliard dolarů, které do naší země přichází z Číny,“ vyjádřil se Trump na Twitteru.

Tato částka nezahrnuje již zavedené 25procentní clo na zboží z Číny dosahující ročního dovozu v ceně přibližně 250 miliard dolarů. Čína na toto opatření loni reagovala zavedením vlastního cla na dovoz z USA v roční hodnotě 110 miliard dolarů.

Zavedení cla bude mít dopad na ceny zboží. S rostoucí cenou se sníží spotřeba, což se nelíbí americkým obchodním řetězcům.

(sle)