Ekonomika v eurozóně i v celé EU zpomalila na 0,2 procenta.

Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie má trable. Růst ve 2. čtvrtletí shodně zpomalil na 0,2 procenta. Vyplývá to ze zveřejněného odhadu Eurostatu. V 1. čtvrtletí činil hospodářský růst v zemích eurozóny 0,4 procenta a v celé EU 0,5 procenta.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve 2. čtvrtletí stoupl o 1,1 procenta. Jeho růst však zpomalil z 1,2 procenta v 1. kvartálu.

V celé EU meziroční růst klesl z 1,6 procenta na 1,3 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) počítá letos se zpomalením růstu ekonomiky eurozóny na 1,3 procenta z loňských 1,9 procenta. V příštím roce by však měl růst podle MMF zrychlit na 1,6 procenta.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně se v červnu snížila na jedenáctileté minimum 7,5 procenta. Podle údajů Eurostatu inflace v eurozóně klesla na 1,1 procenta, což je nejnižší úroveň za téměř rok a půl.

Slabá inflace a zpomalující hospodářský růst posilují očekávání, že Evropská centrální banka podpoří ekonomiku eurozóny uvolněním měnové politiky. ECB už signalizovala, že by mohla přikročit k dalšímu snížení úroků či k novým nákupům dluhopisů.

(pel)