Produkce skleníkových plynů vzrostla meziročně o rekordní 2 %, na vině je extrémní počasí

Emise CO2 meziročně vzrostly nejvíce od roku 2011. Za nárůst o 2 % může z velké částí extrémní počasí. Vyplývá to ze zprávy Statistical Review of World Energy společnosti BP, na kterou upozornil server Info.cz.

Ani přes razantní nárůst dodávek elektřiny z obnovitelných zdrojů se nedaří zabránit nárůstu emisí CO2. Na vině je klima a celková energetická spotřeba, která loni stoupla o 3 % oproti roku předcházejícímu. Ze 34 % se na nárůstu spotřeby energie podílela Čína, z 15 % Indie a z 20 % USA.

Negativní dopad mají extrémní výkyvy teplot oběma směry. Lidé se neustále ochlazují klimatizací nebo naopak přitápějí, což se projevuje vyšší spotřebou energie. Toto zvýšení má za následek větší produkci emisí s negativním dopadem na klima.

„V době, kdy je společnost stále více znepokojena změnou klimatu a volá po účinných opatřeních, zvyšuje se poptávka po energii, a tedy i množství emisí roste nejrychlejším tempem posledních let. Ubývá dní, kdy není třeba ani chladit ani topit a naopak se prodlužuje doba, kdy běží buď klimatizace, nebo topení,“ vysvětlil tento začarovaný kruh Spencer Dale, ekonomický šéf koncernu BP.

Opatření proti klimatickým změnám postupují pomalu. Státy Asie a Pacifiku se na celosvětových emisích podílejí téměř z 50 %, přičemž jejich meziroční produkce stoupla o 2,8 %. Oproti tomu v Evropské unii produkce skleníkových plynů oproti minulému roku klesla o 2 %. Na celosvětové produkci se ale EU podílí jen z 10 %.

(sle)