Polsko zrušilo daň z příjmů pro mladé lidi, kteří jsou zaměstnaní. Živnostníci platí stejně jako dosud.

Polsko částečně zrušilo daň z příjmu pro mladé lidi do 26 let věku, kteří jsou zaměstnanci. Mladí živnostníci budou odvádět příjmovou daň jako doposud. Osvobozeno od příjmové daně bude v Polsku více než půl milionu korun ročně.

Polští poslanci schválili vládní návrh zákona, který zavádí nulovou sazbu daně z příjmu poplatníkům-zaměstnancům do 26 let věku.  Osvobozeny od daně z příjmu budou příjmy do 85 528 zlotých (cca 513 tisíc Kč) za rok.

Zákon má začít platit od 1. srpna. V letošním roce tak mladí zaměstnanci budou vydělat nezdaněně až 35 636 zlotých (214 000 Kč).

Příjmy přesahující hranici 85 528 zlotých za rok budou zdaněny běžnou sazbou daně z příjmu ve výši 18 procent.

Na osvobození od daně vydělají podle odhadů asi dva miliony mladých Poláků a Polek.

Opozice však zákon kritizuje s tím, že bude rozdělovat Polsko, v tomto případě zejména mladé lidi. Daňová úleva se bude vztahovat jen na zaměstnance, nikoliv na osoby samostatně výdělečné činné a podnikatele, kteří vytvářejí pracovní místa.

Náměstek ministra financí Leszek Skiba vysvětlil, že osvobození od daně z přijmu má povzbudit mladé Poláky, aby se nechali zaměstnat. Začínající podnikatele má pak stimulovat snížení sociálních odvodů, což je podle vlády mnohem lepší řešení.

Příjmy státu kvůli schválené daňové úlevě letos klesnou o 950 milionů zlotých (5,7 miliardy Kč). V dalších letech o 2,45 miliardy zlotých (14,7 miliardy Kč) ročně.

Průměrná mzda v Polsku v prvním čtvrtletí dosáhla necelých 5000 zlotých (asi 30 000 Kč).

Nově schválené daňové úlevy pro mladé Poláky jsou splněním jednoho ze slibů vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), daných před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Polsko na podzim čekají parlamentní volby.

Pro zákon o daňových úlevách, navrženou vládnoucí stranou PiS, hlasovalo 419 poslanců. Proti byli jen čtyři zákonodárci.

Zákon ještě vyžaduje schválení v Senátu a prezidentův podpis, což je však pokládáno už jen za formalitu. (sfr)