Novým předsedou Evropského parlamentu byl zvolen italský socialista David-Maria Sassoli.

Přestože socialistické strany u nás v letošních eurovolbách totálně propadli, stal se se předsedou Evropského parlamentu italský socialista David-Maria Sassoli. V tajné volbě pro něho hlasovalo 345 europoslanců z celkem 667 odevzdaných platných volebních lístků.

Z hlediska voleb do Evropského parlamentu v ČR je výsledek volby předsedy EP paradoxní. Socialistické a komunistické strany ve volbách do Evropského parlamentu v Česku totálně propadly.

Jediný mandát europoslance za ČR získali komunisté. ČSSD se do europarlamentu vůbec nedostala.

Přesto bude stát v čele Evropského parlamentu socialista. Předsedou nového Evropského parlamentu byl zvolen italský socialistický poslanec David-Maria Sassoli.

Na druhém místě skončil Jan Zahradil (ODS), jehož podpořilo 160 poslanců. Třetí byla německá spolupředsedkyně europarlamentní skupiny zelených Ska Kellerová se 119 hlasy.

Sassoliho vedle socialistů podpořila i část poslanců nejsilnější skupiny lidovců a někteří liberálové. Třiašedesátiletý politik italské Demokratické strany ve svém úvodním projevu prohlásil, že EU musí brát ohled na rozdílnost svých jednotlivých regionů.

„Nejsme lepší či horší, jsme jen jiní. A měli bychom být na svou rozdílnost hrdí,“ prohlásil nový předseda EP.

Za své priority pro 2,5 roku trvající volební období označil mimo jiné boj za svobodu, solidaritu či vládu práva. EU podle něho musí být připravena čelit klimatickým změnám a migraci a zároveň lépe než dosud pochopit potřeby obyvatel Evropy.

„Musíme přijít se skutečnými odpověďmi na problémy občanů unie,“ deklaroval Sassoli. (sfr)


VÝSLEDKY VOLEB DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU V ČESKÉ REPUBLICE, květen 2019:

ANO: 21,18 % / 6 mandátů
ODS: 14,54 % / 4
Piráti: 13,95 % / 3
STAN+TOP: 11,65 % / 3
SPD: 9,14 % / 2
KDU-ČSL: 7,24 % / 2
KSČM: 6,94 % / 1
….
ČSSD: 3,95 % / 0 mandátů