Menšinová vláda ANO a ČSSD ustála další hlasování o nedůvěře. (Foto: Twitter Úřad vlády ČR)

Babišova menšinová vláda hnutí ANO s ČSSD ustála další hlasování o nedůvěře vládě. Opozice nenašla dost hlasů ke svržení kabinetu. Vládu podpořili poslanci ANO, ČSSD, komunisté se zdrželi. K hlasování se poslanci dostali po více než sedmnácti hodinách od začátku schůze.

Svolání schůze iniciovali opoziční strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové a nezávislí z důvodu auditní zprávy Evropské komise, podle které je český premiér ve střetu zájmů, protože má stále vliv na koncern Agrofert a na čerpání dotací.

Proti vládě hlasovali poslanci pěti opozičních stran – ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Připojili se k nim i zástupci SPD a nezařazení poslanci.

Proti vyslovení nedůvěry byly obě koaliční strany – ANO a ČSSD – a komunisté se zdrželi.

Hlasování skončilo poměrem 85 ku 85, zdrželo se 12 poslanců. Zbylých 18 bylo omluveno.

Opoziční strany označily výsledky především za selhání ČSSD, této koaliční strany se chtějí ptát, kam až sahá její tolerance vůči Babišovým kauzám. Poslanci jsou připraveni vyvolat hlasování znovu.

Samotnému hlasování o nedůvěře předcházela mnohahodinová diskuse, kde se u pultíku střídali poslanci opozice s ministry, kteří bilancovali rok od jmenování kabinetu.

Od 10:30 do 17:30 využívali prostor řečníci s přednostním právem. Až poté se dostalo i na ostatní poslance. Následovala noční debata, která skončila ve čtvrtek ve 03:50.

(pel)