Francouzský fotbalový mistr světa Kylian Mbappé může v roce 2020 bojovat o zlato na Mistrovství Evropy, ale také na Olympijských hrách v Tokiu.

Francouzský fotbalový mistr světa Kylian Mbappé projevil zájem hrát na olympijském fotbalovém turnaji v Tokiu v příštím roce. Fotbalový tým země galského kohouta se na tokijské olympijské hry již kvalifikoval. Fotbalový turnaj na OH 2020 však začíná pouhých 10 dní po skončení Mistrovství Evropy ve fotbale. Tam se však Francie zatím ještě nekvalifikovala.

Zatím stále jen dvacetiletý francouzský reprezentant loni pomohl zemi galského kohouta k titulu mistrů světa v Rusku. Může se stát, že bude v příštím roce reprezentovat na Mistrovství Evropy a o pár dní později bude jinému reprezentačnímu týmu Francie pomáhat na olympijském fotbalovém turnaji v Tokiu.

Zatímco v kvalifikaci o postup na Euro 2020 ještě Francie nemá postup jistý, francouzský výběr do 21 let na probíhajícím ME ve své věkové kategorii postoupil do semifinále a tím již získal právo účasti na olympijském fotbalovém turnaji v Tokiu 2020.

Mbappé v bezprostřední reakci na tento postup napsal na sociální síti „Tokio 2020“ a přidal k tomu emotikon v velkým úsměvem.

Střelec pařížského klubu Paris Saint-Germain vzápětí potvrdil zájem představit v japonské metropoli na olympijském turnaji, který se koná na přelomu července a srpna 2020.

Faktem však je, že Mbappé nikdy Francii nereprezentoval v kategorií hráčů do 21 let. Prezident Francouzské fotbalové federace (FFF) Noel Le Graet k tomu uvedl, že rozhodnutí o tom, zda Mbappé bude hrát v v Tokiu, bude plně v kompetenci trenéra „jednadvacítky“ Sylvaina Ripolla.

„Je od něho pěkné, že projevil zájem. Ukázal tím, že sleduje dění ve francouzském fotbale a ten mu není lhostejný. Je však potřeba, abychom se sešli jak s Mbappém, tak s trenérem Ripollem, kde tuto otázku probereme,“ zdůraznil Le Graet.

Pokud by se Francie kvalifikovala na Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 a probojovala se až do finále, pak by na ME sehráli poslední utkání 12. července. Pokud by v týmu byl i Kylian Mbappé, zbývalo by mu po finále ME pouhých 10 dní před začátkem olympijského turnaje v Tokiu 2020. (sfr)

Nejlepší světové fotbalové soutěže mohou diváci v České republice sledovat v přímých přenosech španělské La Ligy, italské Série A, anglické fotbalové Premier League i německé Bundesligy na DIGI TV.