Neymar v současné době doléčuje zranění. Před jihoamerickým mistrovstvím Copa América si hvězdný Brazilec v přípravném zápasu natrhl vazy v kotníku.

Neymar má údajně namířeno do katalánského velkoklubu FC Barcelona. Brazilský reprezentant se podle španělského deníku Sport s Barcelonou ústně dohodl na pětileté smlouvě. Podle katalánského novináře Lluíse Canuta je fotbalová Barcelona připravena nabídnout za Neymara 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun).

Součástí transferu, respektive uvedené přestupové částky má být i záložník Philippe Coutinho, který se v Barceloně příliš neprosadil.

Neymar má až do roku 2022 platnou smlouvu v pařížském PSG. Paříž před 2 lety zaplatila Barceloně za Neymara v přepočtu šest miliard korun.

Neymar v PSG nenaplnil očekávání. PSG sice vyhrával ligu a další domácí trofeje. Na mezinárodní úrovni se však neprosadil. Faktem je, že po oba roky působení v PSG byl Neymar vždy na jaře zraněný a nemohl klubu v rozhodujících utkáních Ligy mistrů pomoci. PSG tak z Ligy mistrů dvakrát po sobě vypadl v osmifinále.

Neymar je prý ochotný vzdát se i části svého platu, který podle Football Leaks dosahuje ročně 36,8 milionu eur (940 milionů korun). V Barceloně by si měl vydělat 24 milionů eur (613 milionů korun).

„Za St. Germain už dál hrát nechci. Toužím po návratu do mého domu, který jsem nikdy neměl opustit,“ napsal podle deníku Mundo Deportivo v textové zprávě klubovému šéfovi Násiru Chelajfímu.

Katarští vládci PSG zajistili pro Neymara v Paříži velkorysé podmínky. Nakonec, po řadě kázeňských problémů a neshodách se spoluhráči, podrobil Neymara kritice samotný majitel klubu a nabídl hráče k prodeji.

„Musíme toho hodně změnit, každý hráč se potřebuje více snažit a lépe pracovat, nejsou tady pro zábavu. Už nechci vidět žádné hvězdné manýry,“ řekl mimo jiné nespokojený Chelajfí.

Neymar za dva roky stihl i kvůli zdravotním problémům odehrát jen 37 ligových utkání, vstřelil v nich 34 branek.

Na konci uplynulé sezóny dostal Neymar v Ligue 1 třízápasový trest za napadení fanouška po prohraném finále poháru. Za urážku rozhodčích po osmifinále Ligy mistrů s Manchesterem United navíc Neymar nesmí nastoupit v dalších třech utkáních Champions League.

Nedávno byl také obviněn, že v pařížském hotelu v květnu znásilnil brazilskou modelku, což Brazilec popírá. (sfr)

Nejlepší světové fotbalové soutěže mohou diváci v České republice sledovat v přímých přenosech španělské La Ligy, italské Série A, anglické fotbalové Premier League i německé Bundesligy na DIGI TV.