Opozice se chystá vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Andreje Babiše (ANO).

Opoziční strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vyvolají kvůli bruselskému auditu hlasování o nedůvěře vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Poslanci už mají nasbíráno i dostatečný počet podpisů. Předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) je ale předloží až v pátek,  aby si ČSSD do té doby vyjasnila svou pozici vůči hlasování. 

„Na dnešním setkání politických stran jsme se domluvili na tom, že vzhledem k vážnosti situace kolem střetu zájmů Andreje Babiše vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě,“ oznámil šéf ODS Petr Fiala.

O svolání schůzky opozice požádá v pátek.

„Máme potřebné podpisy, předložíme je předsedovi Poslanecké sněmovny v pátek, aby mohl příští týden svolat takovouto schůzi, na které budeme hlasovat o vyslovení nedůvěře vládě. Chceme konfrontovat přímo premiéra Andreje Babiše,“ dodal Fiala.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že Babiš nemůže být premiérem České republiky, protože to poškozuje zájmy Česka.

Menšinová vláda Andreje Babiše s ČSSD se ve sněmovně opírá o toleranci KSČM, přičemž tyto tři strany mají dohromady 108 poslanců. Kromě toho s Babišovým hnutím a s komunisty v parlamentu někdy hlasují poslanci Okamurovy SPD.

Vše tak záleží na sociální demokracii, na kterou stranu se přikloní. Předseda ČSSD Jan Hamáček minulý týden schůzku odmítl, předseda SPD Tomio Okamura prý žádné oficiální pozvání nedostal.

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka ale tvrdí, že poslanci sociální demokracie pro nedůvěru hlasovat nebudou.

Podle auditu Evropské komise je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, protože má stále vliv na koncern Agrofert. Babiš sice koncern převedl v roce 2017 do svěřenského fondu, ale stále je jeho beneficientem, tudíž veškeré zisky všech firem Agrofertu jdou do kapsy českého premiéra.

Předseda vlády dlouhodobě jakékoliv pochybení odmítá, svým povinnostem prý dostál, když holding převedl do svěřenského fondu.

Normální vláda by po akcích „Milionu chvilek“ už dávno padla. Ale Babiš není jen politik

ODS vyzvala Babiše, aby znovu požádal sněmovnu o důvěru. Premiér to odmítl

(pel)