Mýtné pro osobní vozy na dálnicích v Německu je diskriminační, rozhodl Soudní dvůr EU. Poplatky totiž měli platit pouze zahraniční řidiči. To se ale nelíbilo Rakousku, které podalo žalobu k evropskému soudu. Němci si totiž měli kupovat roční mýtné, ale měli ho dostat zpět na dani z provozu osobních vozidel. 

„Toto opatření je diskriminační, protože jeho ekonomické náklady nesou prakticky výlučně vlastníci a řidiči vozů z ostatních členských států,“ uvedli soudci.

Problém je v tom, že německým řidičům má být mýtné kompenzováno slevou na dani z motorových vozidel.

Rakousko to považuje za diskriminaci, což nyní soudní dvůr potvrdil. Německo přitom jako jedna z mála zemí dosud nemělo zpoplatněné používání dálnic osobními vozidly.

Schválený návrh mýtného v Německu počítal s tím, že německé dálniční poplatky budou od roku 2019 de facto platit jen zahraniční řidiči.

Majitelé aut registrovaných v Německu by mýtné sice také uhradili, posléze by se jim ale o zaplacenou částku snížila daň z motorových vozidel.

Majitelé nejekologičtějších aut s velmi nízkými emisemi by získali dokonce větší úlevu, než kolik zaplatí na poplatcích.

Německo usilovalo o zavedení mýtného pro osobní auta na svém území delší dobu. Vzhledem k odporu Evropské komise (EK) a ostatních členských států EU ho však vláda schválila teprve v lednu 2017 a v jiné podobě, než původně prosazovala.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že počítá s výnosem zhruba 524 milionů eur (zhruba 13,5 miliardy korun), a to i po odečtení jedné stovky milionů eur, již stát vydá na kompenzace německým řidičům v závislosti na výši vypouštěných emisí.

(pel)