Žluté vesty vyrazily už po 31. demonstrovat napříč Francií proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona.

Představitelé tzv. hnutí žlutých vest vyrazili už 31. týden v řadě do ulic protestovat proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona. Několik demonstrantů se v Toulouse střetlo se těžkooděnci. Policie pak proti protestujícím použila slzný plyn. 

V Toulouse na pořádek dohlíželo zhruba 500 policistů. Ti byli v mobilizaci i kvůli fotbalovému utkání  a přílivu stovek fanoušků rockera Johnnyho Hallydaye k uctění jeho památky v den nedožitých 76. narozenin.

Průvod v Paříži měl zakázáno ubírat se přes třídu Champs-Élysées a okolo požárem poničené katedrály Notre-Dame. Lidé ve francouzské metropoli vyrazili na tažení z náměstí Bastily.

Lidé oblečení do žlutých vest protestují ve Francii proti vládě a prezidentovi každou sobotu od 17. listopadu loňského roku. Původně byl jejich hněv namířen proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily. Nyní kritizují žluté vesty i řadu dalších kroků reformní politiky Macronovy vlády.

Macron v dubnu v reakci na protesty žlutých vest představil sérii opatření včetně snížení daně z příjmu, navázání nejnižších důchodů na inflaci či konec rušení škol a nemocnic. Podle zastánců hnutí jsou však prezidentovy kroky nedostatečné.

(pel)