E-neschopenky nakonec budou nespíš platit až od příštího roku. Původně měl být projekt spuštěn už od 1. července 2019.

Projekt elektronických neschopenek nakonec letos nejspíš spuštěn nebude. Ministryně práce a sociální věcí Jana Maláčová (ČSSD) prosadila odklad a Senát schválil odložení navzdory žádosti Hospodářské komory, aby půlroční odklad zamítl. Původně měly e-neschopenky začít platit už od července 2019. Návrh nyní dostane k podpisu prezident.

Maláčová už dříve uvedla, že udělá vše pro to, aby byla e-neschopenka k 1. lednu 2020 plně funkční.

Současně připomněla, že papírové neschopenky budou existovat i po zavedení těch elektronických jako záloha pro případ výpadku elektronického systému.

Původně měly být e-neschopenky pro lékaře povinné už od 1. července 2019. Nakonec bude systém nejspíš spuštěn až v lednu 2020.

Lékaři budou muset posílat informaci o začátku a konci nemoci, a to nejpozději druhý pracovní den. Tyto formuláře se ale zatím bude elektronicky odesílat pouze ČSSZ, lékaři navíc ale budou muset zasílat i papírovou podobu.

Menšinová vláda ANO před rokem navrhovala novelou projekt zrušit jako nepřipravený a vytvořit nový systém od roku 2021. ČSSD ale prosadila spuštění první etapy projektu od letošního července.

Od 1. července ale budou lidem v Česku znovu vypláceny už od prvního dne nemoci. Původně měly oba projekty začít fungovat společně.

(pel)