Většina obyvatel ČR ví o masových demonstracích proti premiérovi Babišovi. Třetina lidí souhlasí s cílem těchto akcí.

Většina obyvatel Česka ví o konání demonstrací proti premiérovi Babišovi. Větší pozornost těmto akcím však věnuje jen čtvrtina obyvatel. Vyplynulo to z nejnovějšího průzkumu. Samotný premiér Babiš nejdříve zpochybnil počet účastníků poslední demonstrace v Praze. A odmítl, že by kvůli těmto akcím v Česku mohla padnout vláda.

Plných 90 % procent obyvatel Česka zaregistrovalo masové protivládní demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a jeho vládě. Většina z nich, asi 59 procent, se o ně však dál už příliš nezajímá.

Vyplynulo to z průzkumu agentury Median pro Českou televizi.

Bližší pozornost demonstracím věnuje zhruba 25 procent dotázaných. Šest procent respondentů se některé z demonstrací i zúčastnilo.

Největší zájem jeví o demonstrace vysokoškoláci a voliči opozice nebo voliči Jiřího Drahoše z poslední prezidentské volby. Naopak nejvíce vadí podporovatelům premiéra Babiše, voličům ANO nebo voličům KSČM a ČSSD.

Třetina lidí podle průzkumu s demonstracemi a jejich cíli souhlasí. Dalším 26 procentům demonstrace nevadí, ovšem úplně se neztotožňují se záměry demonstrujících.

Zhruba pětině pak akce přijdou neopodstatněné. Zbylých 18 procent dotázaných na protesty nemá názor nebo je ani nezaregistrovala.

Demonstrace se konají pravidelně každý týden od konce dubna. Její organizátoři požadují demisi Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Nově vyjadřují nespokojenost také v souvislosti s auditem Evropské komise, který se týkal střetu zájmů Andreje Babiše v kontextu dotací pro skupinu Agrofert.

Naposledy v úterý demonstranti zaplnili celé Václavské náměstí v Praze. Akce se podle organizátorů účastnilo 120 tisíc lidí.

Další demonstrace se má uskutečnit v neděli 23. června na Letné.

Babiš: Demonstrace vládu nesvrhnou

Premiér Andrej Babiš o víkendu opětovně reagoval na masové demonstrace namířené proti jeho osobě. Prohlásil, že podobný scénář, kdy se na Slovensku po masových demonstracích měnila vláda, v Česku nepřipadá v úvahu.

„Česká republika není Slovensko. V České republice se nebude měnit vláda na základě demonstrací,“ řekl Babiš.

Podle Babiše není žádný důvod, aby lidé protestovali, protože se mají skvěle.

„Chápu, že jsou protesty, já to akceptuji. V tomto prostoru je plno nepravd. Za to období, co jsem v politice, se nashromáždilo ohromné množství lží,“ podotkl Babiš.

Dodal, že pokud by neselhaly tradiční politické strany, nikdy by nešel do politiky.

Předseda české vlády zdůraznil, že změnu chtějí lidé, kteří prohráli volby. Řekl, že podle policie demonstrovalo v úterý za jeho demisi na Václavském náměstí v Praze 70 tisíc lidí, a nikoliv 120 tisíc osob uváděných pořadateli protestu. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Normální vláda by po akcích „Milionu chvilek“ už dávno padla. Ale Babiš není jen politik