Vláda chce chybějící peníze v rozpočtu získat od výherců loterií a sázek, které má v plánu zdanit 15procentní daní. (Foto: Sazka)

Ministerstvo financí navrhuje zdanit hráče loterií a hazardních her v Česku. Pokud by vyhráli více než 100 tisíc korun, odvedli by do státního rozpočtu patnáctiprocentní daň. Do státní kasy by tak navíc ročně odvedli přes 260 milionů korun. Opatření by se dotkla třeba Sazky, Fortuny, Účtenkovky, dostihů nebo kasina. 

Informoval o tom server Peníze.cz.

„Návrh jsem dnes načetla přímo na vládě. Vyplynulo to z kontextu připomínkového řízení. Pokračujeme v rušení výjimek v dani z příjmů,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která přišla se zrušením výjimky.

Původně se u hazardu měla jenom zvýšit speciální daň, kterou odvádějí provozovatelé loterií a dalších her.

„Opatření bylo zakomponováno do sazbového balíčku na základě politického rozhodnutí jako součást eliminace daňových výjimek a jako logický doplněk úpravy směřující k omezení poptávky po hazardních hrách ze strany hráčů,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec pro Peníze.cz.

Podle resortu totiž prý neexistuje žádný důvod, aby příjmy plynoucí z hazardu byly, na rozdíl od ostatních příjmů, osvobozeny od daně.

Novela nyní zamíří do sněmovny, platit by měla začít už od roku 2020.

Provozovatelé loterií a hazardních her nová pravidla zkritizovali.

„Jedná se o naprosto absurdní daň, kdy bude výhra zdaněna nejen Sazkou, ale také šťastným výhercem. Jde o další krok ze strany regulátora, který povede k růstu černého trhu a odradí zahraniční firmy od vstupu na trh, čímž by se zajistil vyšší výnos z loterií bez zavádění nesmyslných daní,“ řekl mluvčí Sazky Václav Friedmann webu Peníze.cz.

Pořadatelé loterií si stěžují i na způsob, jakým ministryně na poslední chvíli „vpašovala“ zrušení daně z výhry do navrhovaného balíčku.

Celkový objem loni vyplacených výher v Česku podle aktuálních dat vzrostl o 18,4 procenta na 218,2 miliardy korun, jaký podíl z nich přesáhl hranici 100 tisíc, úřad nezveřejnil.

Lidé v Česku loni prosázeli rekordních 250 miliard. Nejvíce peněz nasypali do automatů

(pel)