Volby do europarlamentu provázejí ve Velké Británii zmatky. Stovkám občanů EU bylo odepřena možnost hlasovat.

Volby do Evropského parlamentu (EP) provází ve Velké Británii chaos. Stovky občanů Evropské unie žijících v Británii měly dnes problémy ve volebních místnostech, kde kvůli administrativním nesrovnalostem nemohly odevzdat svůj hlas ve volbách do europarlamentu. Voliči si na údajná pochybení a diskriminaci stěžují na sociálních sítích pod hashtagem #DeniedMyVote (Odepřeli mi hlasovat).

„Žiji v Británii šest let, platím daně, pracuji jako dobrovolník, učím vaše děti na univerzitě, ale dnes nesmím hlasovat, protože mi (úřad) neposlal formulář, který musejí občané EU vyplnit,“ citoval list The Independent vyjádření Emmy Zürcherové, která pracuje jako pedagožka na University College v Londýně.

Občané EU žijící trvale ve Velké Británii tam mohou v evropských volbách hlasovat, pokud vyplní příslušné registrační formuláře.

Řada voličů si ale stěžovala na to, že úřady podle nich jejich formuláře nezpracovaly včas nebo jim pozdě sdělily či vůbec nesdělily informace o tom, jaké formuláře a do kdy musejí kvůli možnosti hlasovat odevzdat.

Voliči své rozhořčení vyjadřují prostřednictvím sociálních sítí. Upozornili na to, že mnozí z nich nemohli hlas odevzdat ani v případě, kdy všechny náležitosti splnili.

Polská volička v Leedsu například uvedla, že ve volebních seznamech nefiguruje kvůli špatné komunikaci mezi úřady, které si její registraci včas nepředaly.

Deník The Guardian zase citoval zklamané německé voliče Kat Sellnerovou a Moritze Valera, kteří tvrdí, že své registrace odevzdali v pořádku a včas, úřad je však zpracoval až o několik týdnů později, kdy už vypršel řádný termín.

„Je nepřijatelné, že tato vláda a volební komisaři diskriminují občany EU… Mě neumlčí,“ uvedl Valero.

Další Polák Piotr Klaskala pak upozornil na fakt, že jeho jméno v voličském seznamu figurovalo, bylo však později vyškrtnuto.

Podle původních plánů se Británie voleb letošních voleb do EP neměla zúčastnit, protože koncem března měla odejít z Evropské unie. Britský parlament však zatím neschválil dohodu o spořádaném odchodu země z EU, a termín brexitu se proto odsunul.

Nový termín je stanoven na 31. října.

(pel)