USA napadly EU za to, že chce Brusel vyvíjet vlastní pokročilé zbraně. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Pentagon chce zabránit tomu, aby Evropská unie vyvíjela vlastní pokročilé zbraňové systémy. Představitelé amerického ministerstva obrany pohrozili Bruselu odvetou. EU připravuje vlastní evropskou obrannou spolupráci (PESCO) a příslušnému evropskému obrannému fondu EDF plánuje do roku 2027 poskytnout na vývoj nových zbraní 13 miliard eur, tedy téměř 340 miliard korun.

Na vzrůstající napětí mezi USA a Unií v oblasti zbrojení upozornili Novinky.

Brusel v této oblasti nevylučuje spolupráci s cizinou, ale chce si udržet kontrolu nad jejími výsledky. To se nelíbí Spojeným státům, které nyní tlačí na Unii, aby provedla změny ve svých pravidlech pro obrannou spolupráci. Jinak prý přijdou postihy.

„Evropská unie je a zůstane otevřená společnostem a vybavení z USA,“ uvedla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Právě ona byla adresátkou dopisu, který jí zaslaly dvě vysoké představitelky Pentagonu, náměstkyně ministra obrany Ellen Lordová a náměstkyně pro kontrolu zbrojení Andrea Thompsonová.

Pentagon v dopisu odsuzuje „jedovaté pilulky“, které prý obsahují navržená pravidla pro evropskou obrannou spolupráci (PESCO) a evropský obranný fond EDF.

Představitelky amerického ministerstva obrany mimo jiné požadují, aby bylo zrušeno ustanovení, že zapojení mimounijního státu do vojenského výzkumu financovaného z peněz EU vyžaduje jednomyslný souhlas 25 zemí Unie, které se na projektech společné obrany nyní podílejí.

Pokud budou chtít mimounijní firmy prodávat zbraně či vojenské vybavení, které bylo vyvinuto s pomocí evropských peněz, do jiných zemí, nemohou to udělat bez souhlasu Unie, což americká strana rovněž odmítá.

Američané kritizují, že chce EU vyvíjet vlastní vojenské vybavení, jako jsou stíhačky či bezpilotní letouny, a také vlastní podpůrné systémy, jako jsou vojenské nemocnice či výcviková centra.

To vše podle Lordové a Thompsonové „představuje dramatický zvrat oproti posledním třem dekádám rostoucí integrace transatlantického obranného sektoru“. Prý jde o porušení závazků evropských zemí vůči NATO.

Autorky dopisu požadují zrušení těchto pravidel. „Reciproční akce by v Evropě nebyly vítány a my bychom je neradi zvažovali,“ pohrozil Pentagon.

Mogheriniová americké výhrady zamítla.

„EU je ve skutečnosti nyní mnohem otevřenější než americký trh se zbrojními zakázkami pro firmy a vybavení z Evropské unie,“ zdůraznila.

Připomněla také, že v EU neexistuje žádný zákon typu „kupuj evropské‘“. Narážela tím na americký zákon z roku 1933, který vyžaduje, aby americké státní instituce při svých nákupech jednostranně upřednostňovaly americké zboží.

Šéfka unijní diplomacie také připomněla, že v Unii „jde dnes 81 procent mezinárodních zbrojních kontraktů firmám z USA“.

Nová pravidla pro obranné aktivity v rámci Evropské unie mají být schválena v červnu. Zatímco USA chtějí do Unie prodávat více svých zbraní, Evropa má problém s rozsahem svého arzenálu. Má v něm totiž 172 různých zbrojních systémů oproti pouhým třiceti v USA. (sfr)