Úsek D1 u Humpolce za 640 milionů korun dostaví bez výběrového řízení firma Skanska. (Foto: Twitter Vladimír Kremlík)

Problematický úsek na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na Vysočině dostaví firma Skanska za 640 milionů korun. A to i přesto, že neprošla výběrovým řízením. Uvedl to nový ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO). 

„Práce, které budou provedeny v letošním roce na dálnici, byly soutěženy ve zkráceném výběrovém řízení. K podání nabídky bylo vyzváno celkem sedm firem, které se již účastnily modernizace D1 na ostatních úsecích, kde provedly kvalitní práci,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Dodalo, že s nabídkou 640 milionů korun zvítězila společnost Skanska.

Opravy 14 kilometrů dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly v březnu 2018. Zakázku za 1,75 miliardy korun tehdy dostalo sdružení tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy.

Stavba ale nabrala zpoždění a stavaři nestihli práce během zimy přerušit. Stát proto stavebním firmám vypověděl smlouvu a úsek zůstal rozestavěný.

Skanska v letošním roce dokončí zahájené práce ve středním pásu a vymění zhruba polovinu vozovky v levém jízdním pásu. Silničáři firmu vybrali bez otevřené soutěže, protože zdržení by podle nich mohlo ohrozit provoz.

Další práce budou soutěžené v rámci standardního výběrového řízení. Většina prací má pak proběhnout v roce 2020 a dokončení v roce 2021.

Modernizace nejvytíženější tuzemské dálnice je rozdělena do 20 úseků, 13 z nich je dokončeno, na čtyřech úsecích se pracuje, úsek u Humpolce bude pátým. U zbývajících dvou úseků se nyní koná výběrové řízení, skončit má letos.

(pel)