Cena za mír ve světě: Státy vydaly loni na zbrojení celkem v přepočtu více než 41 bilionů korun.

Státy v roce 2018 vydaly na zbrojení celkem více než 1,8 bilionu dolarů (41,4 bilionu Kč). To je o 2,6 procenta více než v předcházejícím roce. Více než třetina zbrojních výdajů připadá na USA. Druhá je Čína s podílem 13,7 procenta. Informoval o tom Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI).

Podle tohoto institutu stojí za zvýšením zbrojních výdajů zejména USA a Čína.

Celkově představují výdaje na zbrojení 2,1 procenta světového domácího hrubého produktu (HDP). Na každého obyvatele planety připadá přibližně 239 dolarů (5500 Kč).

Spojené státy zůstaly bezkonkurenčně v čele žebříčku. Poprvé od roku 2010 skokově zvýšily výdaje o 4,6 procenta na 649 miliard dolarů (cca 15 bilionů Kč), což je zhruba tolik, kolik vynakládá dalších osm států dohromady.

Američané začali uskutečňovat dvacetiletý modernizační program, který odstartuje letos, nebo v roce 2020, a který počítá s 1,8 biliony dolarů pro zbraně od konvenčních po jaderné.

USA tvoří rovněž podstatnou část vojenských výdajů 29 zemí NATO, jež dohromady loni představovaly 53 procenta světového úhrnu (963 mld. dolarů).

Čína zvyšovala vojenský rozpočet neustále uplynulých 24 let až na loňských 250 miliard dolarů.

Vzestupný trend zaznamenal SIPRI ve střední a východní Evropě.

Ve hře je i dlouhodobý záměr zemí NATO zvyšovat vojenské rozpočty nejméně na dvě procenta HDP.

Washington vyvíjí tlak zejména na Německo. Polský armádní rozpočet se loni zvýšil o 8,9 procenta na 11,6 mld. dolarů).

Armády získaly o 18 až 24 procent více peněz v Turecku, Bulharsku, Litvě, Lotyšsku a v Rumunsku.

Mimo NATO pak Ukrajina přidala armádě o 21 procent na 4,8 mld. dolarů.

Téměř o dvě procenta méně vydaly na obranu státy Blízkého východu.

Z hlediska poměru vojenských rozpočtů k HDP je mezi prvními deseti nejvíc zatíženými zeměmi šest právě z Blízkého východu. Jsou to Saúdská Arábie, a to i přesto, že loni snížila vojenský rozpočet o více než čtyři miliardy dolarů (8,9 procenta HDP), dále Omán (8,2 procenta), Kuvajt (5,1 %), Libanon (5 %), Jordánsko (4,7 %) a Izrael (4,3 %).

Čtvrtý rok za sebou klesly zbrojní výdaje pro armády v Africe, a to o 8,4 procenta. (sfr)