Elektronická evidence tržeb (EET) bude povinná pro všechny podnikatele. Opozici se nepodařilo prosadit prakticky žádnou výjimku, včetně zrušení celého zákona o EET. (Ilustrační foto z protestu proti EET)

Elektronická evidence tržeb (EET) bude povinná pro všechny podnikatele. Sněmovní rozpočtový výbor odmítl většinu poslaneckých návrhů k vládní novele zákona, který kromě jiného rozšiřuje EET na další obory. Opozici se nepodařilo prosadit prakticky žádnou výjimku, včetně zrušení celého zákona o EET. 

„Chceme narovnat podnikatelské prostředí, chceme pro všechny stejné podmínky, protože většina podnikatelů v této zemi je poctivých. Přece nemůžeme zachovat tuto povinnost jen pro někoho,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová pro iDnes.cz.

Výbor se negativně postavil i k návrhu na zrušení celého zákona o EET.

Kabinet předlohou reagoval zejména na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění EET zrušil.

Novela rozšiřuje evidenci na další obory, které jí dosud nepodléhaly, třeba na služby řemeslníků.

Části podnikatelů novela umožňuje evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

Rozpočtový výbor podpořil, aby to byli podnikatelé, u kterých hotovostní platby nepřevýší 600 tisíc korun, což navrhl první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Předseda SPD Tomio Okamura navrhl částku 500 tisíc.

Schillerová podpořila obě varianty, protože by podle ní byl nesmysl, když byla pro 600 tisíc, aby jí vadila varianta půl milionu.

Rozpočtový výbor již dříve doporučil, aby předvánoční prodej kaprů od 18. do 24. prosince nepodléhal evidenci tržeb.

Nyní podpořil i variantu, aby prodej ryb podléhal zvláštnímu režimu, tedy že by prodejci ryb vyplňovali papírové účtenky.

Opozičním pravicovým stranám se nepodařilo zamítnout ani návrh zákona, ani prosadit úplné zrušení elektronické evidence tržeb.

(pel)