Obchodní válka pokračuje: Americký prezident Donald Trump zvýší cla na čínské zboží na 25 procent. Čína nato oznámila, že zvažuje zrušení obchodních jednání s USA. (Ilustrační foto)

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou se dále stupňuje. USA zvýší na 25 procent současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) ročně. Čína v reakci nato oznámila, že uvažuje o zrušení jednání se Spojenými státy o vzájemném obchodu.

„Obchodní dohoda s Čínou pokračuje, ale příliš pomalu, protože oni se snaží začít s jednáním znovu. To ne! Těch deset procent se v pátek zvýší na 25 procent. Další zboží za 325 miliard dolarů, které nám Čína posílá, zůstává nezdaněné, ale zanedlouho bude, a to sazbou 25 procent,“ pohrozil americký prezident Donald Trump.

Poplatky, které platí Čína za vývoz do USA podle prezidenta neměly velký dopad na cenu výrobků, náklady podle něj nese hlavně Čína. Agentura Bloomberg ale podotýká, že většinu dodatečných výdajů ve skutečnosti pokryjí společnosti, které čínské zboží importují.

Tento krok znamená výraznou eskalaci obchodního napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Přitom Trump ještě minulý týden hovořil o pokroku v rozhovorech.

Čína po Trumpově oznámení uvedla, že zvažuje ukončení jednání se Spojenými státy o vzájemném obchodu.

Další kolo schůzek mezi oběma zeměmi, od kterého se čekalo završení několikaměsíčního procesu, je přitom naplánováno na tento týden.

(pel)