Miliony uprchlíků v Německu mají zachránit tamní pracovní trh a doplnit chybějící pracovníky.

Německo si od milionů uprchlíků v zemi slibuje, že zachrání pracovní trh v zemi a doplní chybějící pracovní síly. Země má prý nedostatek pracovníků, a proto migranty v učňovských programech učí řemeslu, aby vyplnili tato nedostatečná místa. Německo navíc prý podle studie společnosti Bertelsmann potřebuje ročně přilákat dalších čtvrt milionu migrantů ročně, aby uspokojilo trh práce. 

Zprávu uveřejnil server Eurozprávy.cz.

Podle statistik je 200 tisíc migrantů v Německu evidovaných jako nezaměstnaných.

Počet těch, kteří buď pracují nebo se účastní pracovního programu, ke konci roku činil více než 400 tisíc lidí.

V německém učňovském programu je nyní 44 tisíc uprchlíků, od kterých si Němci slibují, že doplní jejich chybějící pracovní síly.

Samotní Němci totiž dávají před řemeslem spíše přednost studiu na vysoké škole. To způsobuje nedostatek znalých pracovníků na německém trhu.

Učením uprchlíků řemeslu si Němci slibují, že jim vyplní tyto nedostatečná místa.

Mnohé běžence však limituje špatná znalost němčiny, což je omezuje v zapojení do pracovního procesu.

Podle nejnovější studie společnosti Bertelsmann potřebuje Německo ročně přilákat nejméně 260 tisíc nových přistěhovalců, jinak zemi hrozí kolaps pracovního trhu.

Vzhledem ke stárnoucí populaci by tam v roce 2060 mohla chybět až třetina zaměstnanců.

Německu chybí především odborné síly z mimoevropských zemí. Do roku 2060 země potřebuje ročně asi 146 000 imigrantů ze zemí mimo EU a asi 114 000 ze států EU.

Studie předpokládá, že lidé z Evropské unie se v budoucnu do Německa už moc hrnout nebudou, protože kvalita života uvnitř EU se srovnává a málokdo z Evropanů bude mít chuť přestěhovat se do cizí země kvůli zaměstnání.

(pel)