Nový ministr dopravy Kremlík ihned odvolal ředitele ŘSD...

Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík krátce po svém nástupu odvolal generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Kroupu. Kremlík to oznámil na svém Twitteru. Kroupovým nástupcem bude Pavol Kováčik.

Podle Kremlíka by nový šéf silničářů Kováčik, který doposud působil jako předseda dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, měl zrychlit dopravní výstavbu. Loni stát otevřel jen čtyři kilometry nových dálnic, letos to má být zhruba 24 kilometrů.

„Od nastupujícího generálního ředitele očekávám nový impuls k zefektivnění práce ŘSD, dopravní stavby je třeba dobře připravit, správně nastavit smlouvy a důsledně dohlížet na jejich plnění, musí také dbát na kvalitu staveb,” řekl Kremlík.

Nový šéf by podle něj měl nastavit účinné řídící i kontrolní mechanismy a také zvážit celkovou transformaci ŘSD.

Má se také zaměřit na mimořádné události, jejich včasné řešení a komunikaci.

Kroupa byl v čele ŘSD od prosince 2014. V posledních měsících byl veřejností kritizován kvůli tempu výstavby a modernizace tuzemských dálnic.

Vyčítána mu byla také situace v prosinci loňského roku, kdy se kvůli zpoždění modernizace dálnice D1 a hustému sněžení tvořily na páteřní dálnici mnohahodinové kolony. (dd)