Státní rozpočet ČR se konci dubna 2019 propadl do deficitu 29,7 miliardy korun.

Babišova vláda svým hospodařením stále více prohlubuje schodek státního rozpočtu ČR. Ten na konci dubna 2019 stoupl už na 29,7 miliard korun. Na konci března bylo přitom hospodaření Česka v deficitu 9,2 miliardy. Za měsíc tedy došlo k prohloubení schodku o 20,5 miliardy korun. Vláda přitom dříve slibovala, že cílem jsou vyrovnané rozpočty.

Na sociální dávky včetně důchodů stát do konce dubna vydal 201,7 miliard korun, což je meziročně o 16,9 miliardy více.

To představuje nárůst o 9,2 procenta. Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 14,7 miliardy korun, tedy o 10,2 procenta.

Důvodem vyššího schodku jsou podle ministerstva financí také výdaje na společné programy EU a České republiky za 41,3 miliardy korun, které tak meziročně stouply o 40 procent.

Stát rovněž již v první třetině roku předfinancoval řadu výdajů plánovaných na celý rok 2019.

Na konci loňského dubna vykázal rozpočet přebytek 0,8 miliardy korun. Toho však dosáhl díky mimořádným prostředkům z EU ve výši 20,7 miliardy korun.

Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Ministerstvo doufá, že v průběhu roku výběru DPH pomůže rozjezd 3. a 4. etapy EET, příslušná novela zákona ale ještě nebyla schválena.

(pel)