Andrej Babiš si chce peníze z evropských fondů rozdělovat sám.

Premiér Andrej Babiš (ANO) by byl rád, kdyby Česko samo rozhodovalo o penězích z EU a kam poskytnuté finance zamíří. Vadí mu, že nyní Evropská komise nařizuje, jak mají členské státy peníze čerpat. 

Informaci uveřejnil server Novinky.cz.

„Odmítáme, aby nám Evropská komise diktovala, jaké peníze máme čerpat. My chceme rozhodovat, kam ty peníze půjdou,“ řekl Babiš na startu kampaně hnutí ANO do eurovoleb.

Nechce, aby Brusel Česku diktoval programy nebo různé workshopy.

„My potřebujeme peníze na investice do mateřských škol, na nemocnice, dálnice, rychlovlaky,“ řekl Babiš.

Premiér už dříve zdůraznil, že není možné mít v Evropě 2 druhy členských států a 2 druhy občanů. Všichni by podle něj měli mít stejná práva. V té souvislosti zmínil i dvojí kvalitu potravin.

Jeho hnutí podobně jako jiné strany mimo jiné slibuje prosazovat zejména udržení bezpečnosti, ochranu životního prostředí a boj proti suchu.

„Musíme si dávat reálně klimatické cíle. Budeme bojovat, aby jaderná energetika byla započítána do obnovitelných zdrojů. Vůbec nechápu, proč tam jádro není, když to nemá žádné emise,“ řekl.

Dále by podle Babiše se mělo ANO zasazovat o omezení byrokracie a snížení legislativních návrhů.

Babiš zpochybnil vládu Evropské komise: V zemi si chce vládnout sám

Být či nebýt v Evropské unii? Členství v EU vytváří nesmiřitelné nepřátelství občanů


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu.

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

(pel)