Český premiér Andrej Babiš (ANO) se navezl do Evropské komise a zpochybnil její vládu. Rozhodovat by prý měly samy členské státy, nikoliv Brusel. (Foto: FB Andrej Babiš, na snímku s polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckim)

Český premiér Andrej Babiš (ANO) zpochybnil vládu Evropské komise. Myslí si totiž, že rozhodovat mají členské státy samy, ne Brusel. Podle něj je třeba zásadně změnit Evropu. 

Babiš to uvedl ve Varšavě na setkání s představiteli zemí, které během posledních 15 let vstoupily do EU.

„Musíme zásadně změnit situaci, kdy máme silnou evropskou zpolitizovanou Komisi,“ řekl Babiš.

Premiér zejména zdůrazňoval myšlenku, že v EU musí dostat hlavní slovo Evropská rada, a ne Evropská komise (EK), která by měla představovat „výkonné zázemí“, nikoliv politicky komentovat vnitřní záležitosti členských států.

Evropská komise má podle českého premiéra měřit všem členským státům stejně a to bez ohledu na jejich velikost.

„Hlas české republiky má stejnou váhu jako hlas Francie, Německa nebo jakékoli jiné země. Neexistuje vícerychlostní Evropa,“ podotkl český premiér.

Zdůraznil, že není možné mít v Evropě 2 druhy členských států a 2 druhy občanů. Všichni by podle něj měli mít stejná práva. V té souvislosti zmínil i dvojí kvalitu potravin.

Upozornil, že za posledních 15 let bylo přijato asi 4,5 tisíce různých direktiv a vyhlášek, přitom jednotný trh není plně vybudovaný.

Babiš rovněž zkritizoval vyjádření místopředsedy Evropské komise Jyrkiho Katainena. Ten prohlásil, že Evropská unie není stroj na peníze ani dojná kráva a že by Polsko mělo výrazněji přispět k budoucnosti Evropy.

„Nechápu, jak si to může komisař dovolit. Je to naprosto nevhodné. Ta komise žije z našich daní. Jsou to de facto naši zaměstnanci. Není možné, aby komisař vystoupil a peskoval polského premiéra,“ řekl Babiš.

(pel)