V Česku loni zkrachovalo celkem 5482 podnikatelů. Nejvíce bankrotů bylo vyhlášeno v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

V České republice v roce 2018 zkrachovalo celkem 5482 podnikatelů. Nejvíce bankrotů bylo vyhlášeno v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Nová směrnice by měla živnostníkům umožnit, že by oddlužení trvalo nejvýše 3 roky, tedy o 2 roky méně než nyní. Současně by ani nebyla uvedena žádná minimální částka, kterou musí svým věřitelům zaplatit.

Zprávu uveřejnil server ihned.cz.

Nová pravidla vyplývají z evropské směrnice, kterou na konci března schválil Evropský parlament. V květnu zamíří k posouzení Radě EU. Jednotlivé členské státy pak budou mít dva roky na to, aby změnu zapracovaly do svých zákonů.

„Změna může pomoci spoustě poctivých živnostníků,“ říká Zdeněk Tomíček, místopředseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Upozornil však, že lidé nesmí jít do podnikání už s vidinou toho, že se nic nestane, když se jim to nepovede. To by totiž trhu naopak uškodilo.

V současné době podnikatelé splatí průměrně necelých 18 procent svých dluhů. Nejlepší situace je v Libereckém kraji, nejhorší naopak na Zlínsku, kde podnikatelé uhradili jen 4,6 procenta závazků.

Loni v České republice zkrachovalo 5482 podnikatelů. Je to nejméně od roku 2013. Nejvíce bankrotů bylo vyhlášeno v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

(pel)