Babišova vláda se chystá zatížit Facebook a Google sedmiprocentní digitální daní. Slibuje si od toho dalších 5 miliard ročně do státního rozpočtu.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) plánuje zdanit Google a Facebook. Na internetové giganty chce uvalit 7procentní digitální daň. Podle odhadů ministerstva financí by nová daň mohla do státního rozpočtu ČR přinést ročně 5 miliard korun. 

„Digitální daň se bude vztahovat na nejvýznamnější globální hráče a reaguje na dosavadní neúspěch jednání o řešení na úrovni EU a pomalý postup v případě globálního řešení v OECD,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Resort do konce května vypracuje konkrétní návrh.

Podle Schillerové se diskutuje pouze o tom, jaká bude přesná podoba a výše daně.

„Daň by se měla dotknout internetových firem s globálním obratem nad 750 milionů eur, což je asi 19,2 miliardy Kč,” dodala ministryně.

Internetové giganty zatížila digitální daní už Francie. Tamní parlament schválil zavedení daně na národní úrovni a uvalí tak 3procentní daň na velké mezinárodní internetové firmy.

Francouzská státní pokladna počítá, že díky nové dani vybere 400 milionů eur (10,3 miliardy Kč), v letech 2020 až 2022 pak každoročně se 650 milionů (16,7 miliard korun).

Evropský plán na zdanění digitálních gigantů totiž ztroskotal kvůli odporu některých členských států. Jednotlivé země EU se proto odhodlávají ke zdanění digitálních koncernů na národní úrovni .

Návrh na zavedení digitální daně už schválil také rakouský kabinet. Rakušané počítají od roku 2020 s pětiprocentní daní.

Vláda Sebastiana Kurze doufá, že opatření přinesou do státní pokladny více než 200 milionů eur (5,15 miliardy korun) ročně.

(pel)