Babiš pozměnil svůj dřívější názor na zdanění bank: nejnověji připustil možnost zavedení sektorové daně na banky.

Premiér Babiš pozměnil svůj dosavadní odmítavý názor na zavedení speciální nové sektorové daně na banky, jež dlouhodobě navrhuje koaliční ČSSD. Babiš nyní připustil zavedení bankovní daně. Daň by se měla týkat i pojišťoven a Babiš uvažuje také o zahrnutí mobilních operátorů.

Babiš to řekl České televizi.

Ještě v polovině dubna Babiš uvedl, že o zdanění bank s ČSSD jednat nebude.

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček přivítal, že premiér změnil názor.

Babiš chce o návrhu debatovat.

„Jestli když uděláme sektorovou daň pro banky, to bude mít takový dopad pro všechny zdražením úvěrů a dostupností úvěrů, nebo ne,” podotkl.

ČSSD tvrdí, že by zdaněním bank do rozpočtu přibylo 14 miliard korun. Babiš prý změnil na sektorovou daň názor poté, co Hamáček představil návrh ministryni financí Aleně Schillerové.

Babiš svým novým – smířlivým – postojem vůči bankovní dani, kterým popírá svoji vlastní předchozí rétoriku, jde i proti nejnovějšímu veřejně vyjádřenému postoji ministryně financí Aleny Schillerové.

Ta v rozhovoru pro Ekonom zdanění bankovního sektoru odmítla s tím by to poškodilo českou ekonomiku. Uvedla, že by banky své nově vzniklé náklady plynoucí z nové bankovní daně promítly do poplatků vůči zákazníkům.

Odmítla přitom protiargument, že by vysoká konkurence na trhu nedovolila bankám zdražovat služby.

„Ne, zdraží všechny. A promítne se to do hypoték, všech možných poplatků. Takže jedno proti je, že to zaplatí český občan. A druhé proti je nepředvídatelnost, když se zavádí nové daně. Banky mohou své dcery přesunout jinam a nechat zde jen pobočky, které neplatí všechny daně. A výsledek? Poškodí to českou ekonomiku,“ prohlásila Schillerová pro Ekonom.

S mobilními operátory chtěl Babiš dohodnout zlevnění dat, což se mu nepodařilo.

„Operátoři ignorují naše apely. V Evropské unii jsou země, které operátory tvrdě zdaňují,” uvedl. (sfr)