Prezidenti Zemana a Putin jednali na summitu Hedvábné stezky v Pekingu.

Miloš Zeman jednal v Pekingu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ke schůzce došlo na konferenci v Pekingu. Summit je věnován projektu spolupráci zemí v rámci čínského projektu Hedvábné stezky. O Zemanově jednání s Putinem informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Setkání se podle Ovčáčka uskutečnilo mezi dvěma bloky zasedání před oficiálním obědem. Mluvčí zveřejnil fotografii obou státníků, kteří sedí v křeslech a povídají si.

Konference v Pekingu se vedle Putina či Zemana účastní například rakouský kancléř Sebastian Kurz nebo italský premiér Giuseppe Conte.

Celkem do hlavního města Číny dorazily zhruba čtyři desítky prezidentů či premiérů.

Jedná se již o druhé setkání světových státníků k tématu nové Hedvábné stezky. To minulé se konalo před dvěma lety rovněž v Pekingu. Tehdy se Zeman s Putinem setkal zhruba na hodinu, mluvili třeba o terorismu nebo ekonomice.

Za přítomnosti Zemana bylo již v Pekingu podepsáno memorandum mezi Bank of China a Hospodářskou komorou ČR. Banka v něm podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

Zemanův Huawei

Zeman následně promluvil na konferenci věnované projektu takzvané nové Hedvábné stezky. Řekl, že postrádá debatu o rizicích, která jí hrozí. Problémem může podle něj být například obchodní válka Číny s USA.

Prezident se v projevu věnoval třem příkladům problémů, které jsou nepřátelské myšlence Hedvábné stezky. Jako první dva jmenoval obchodní války mezi Spojenými státy a Evropskou unií a mezi USA a Čínou.

Za třetí problém pak označil nedostatek rovných obchodních podmínek a soutěží.

„Na příkladu Huawei prezident Zeman poukázal na nepodložená obvinění, která omezují soukromé subjekty v podnikání a rovném přístupu na trhy,“ informoval ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Zeman oznámil, že na výraz solidarity se sejde s majitelem společnosti Huawei Žen Čeng-fejem.

Huawei čelí tlaku některých západních států, podle kterých mohou jeho technologie znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži.

Tvrdí to zejména Spojené státy, firma Huawei to však odmítá.

Postoj zemí Evropské unie k této záležitosti je nejednotný. Zeman se opakovaně vyjádřil, že pro takové tvrzení nebyly předloženy důkazy. Spor označil za nekalou obchodní soutěž. (sfr)